Telecentar provodi istraživanje o računalnom programiranju, kao jednoj od novih ključnih kompetencija 21. stoljeća.


Pozivamo Vas na sudjelovanje u istraživanju ispunjavanjem online ankete. Rezultati istraživanja će se koristiti u pripremi projekata razvoja i provedbe novih obrazovnih programa za djecu i mlade.Telecentar je nacionalni koordinator panpeuropske kampanje Get Online Week.

 

     

Pratite nas preko društvenih medija.
Telecentar je korisnik financijske podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.


Telecentar iz Zagreba je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 2005. godine kao koordinacijski centar regionalne mreže nevladinih organizacija iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Programi i projekti Telecentra uključuju obrazovanje i produkciju multimedijskih sadržaja, namijenjenih realizaciji vizije, misije i ciljeva udruge.

Vizija Telecentra je stvaranje neprofitnog branda prepoznatljivog po visokoj kvaliteti programa cjeloživotnog učenja i multimedijske produkcije obrazovnih i promotivnih sadržaja. Misija Telecentra je promocija cjeloživotnog učenja kao razvojnog alata za sve građane, dok je osnovni cilj razvoj kompetencija potrebnih svim građanima za aktivno uključivanje u društvo znanja.

Regionalna mreža Telecentara, sastavljena od nevladinih organizacija iz Zagreba, Slavonskog Broda, Beograda, Novog Sada, Gostivara, Travnika, Sarajeva i Prijedora razvila je program cjeloživotnog učenja koji uključuje 32 modula informatike, engleskog jezika, životnih vještina i poduzetništva. U razdoblju od 2005. do 2008. godine program je pohađalo preko 5,000 polaznika. Najuspješniji polaznici su polagali European Computer Driving Licence (ECDL) i Cambridge testove za stjecanje međunarodno priznatih računalnih certfikata i diploma engleskog jezika.

2005. godine snimljen je prvi promotivni film Hrvatski izvoz za udrugu Hrvatski izvoznici. Iduće godine je za Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ) snimljen film Hrvatska - domovina Marka Pola koji je preveden na engleski, ruski, španjolski, kineski i japanski i distribuiran u 100.000 DVD primjeraka diljem svijeta. 2007. je snimljen drugi promotivni film za HTZ Croatian Flower Garden koji je sudjelovao u predstavljanju ruralnih turističkih destinacija u sklopu EU projekta European Destinations of Excellence. Između 2007. i 2010. snimljena su tri dokumentarna filma Četiri priče Dubrave, Tajland zemlja osmijeha i Afrička palma, a od 2008. do 2009. proizveden je serijal glazbenih emisija Brutalica.

Od 2009. do 2010. Telecentar je u suradnji sa Grafičkom školom u Zagrebu realizirao projekte Perimetar i Škola multimedije u kojima je proveden niz izvannastavnih radionica videa i web dizajna, te realizirana video produkcija reportaža na teme civilnog društva, cjeloživotnog učenja, kulture i umjetnosti, te energetike i ekologije. Predstavnik Telecentra je u razdoblju 2010-2011 sudjelovao u izradi standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i kurikuluma za formalni strukovni program medijskih tehničara. 

U razdoblju 2012-2013 Telecentar je sudjelovao u projektu Medijska pismenost za 21. stoljeće u suradnji s Grafičkom školom u Zagrebu i Prirodoslovnom i grafičkom školom Rijeka. Telecentar je proveo istraživanje Medijska pismenost u Hrvatskoj i koordinirao izdavanje prvih udžbenika iz fotografije, zvuka i videa za strukovni program medijskih tehničara. Tijekom projekta inicirano je umrežavanje dionika medijskog obrazovanja u Hrvatskoj s međunarodnim partnerima iz Telecentre-Europe AISBL i Media and Learning Association.

Od 2012. godine Telecentar sudjeluje u realizaciji dva partnerska projekta financirana iz centraliziranih fondova Europske unije za cjeloživotno učenje, a kojima raspolaže Izvršna agencija za obrazovanje, audio-vizualne programe i kulturu u Bruxellesu. Telecentre Multimedia Academy i Unite IT se provode u suradnji sa dva europska konzorcija na čelu sa Telecentre-Europe AISBL. Od 2013. Telecentar sudjeluje u projektu iProfessional, kao rezultat suradnje s Media and Learning Association i njezinim organizacijama članicama. Od 2014. Telecentar sudjeluje u Erasmus+ projektu Generation 0101 u međunarodnom konzorciju sa 6 partnera koji predvodi CTK Rijeka. Od 2015. Telecentar sudjeluje u još dva Erasmus+ projekta. CodeMob se provodi u konzorciju od 5 partnera koji predvodi Telecentre Europe AISBL, dok se European Youth News Exchange (Y-NEX) provodi u konzorciju od 6 partnera koji predvodi Hrvatska radiotelevizija. Od 2015. Telecentar također sudjeluje u projektu Provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije u konzorciju od 4 partnera koji predvodi Sveučilište Sjever - Sveučilišni centar Varaždin.

Od 2009. godine Telecentar je član međunarodne organizacije Telecentre-Europe AISBL koja okuplja članice iz 28 zemalja sa sjedištem u Bruxellesu. Telecentre-Europe provodi projekte digitalne inkluzije, razvoja digitalnih kompetencija, koordinira pan-europsku kampanju Get Online Week i sudjeluje u provedbi Digital Agende, jedne od sedam strateških inicijativa Europske unije usmjerenih prema održivom i inkluzivnom rastu.

Od 2013. godine, Telecentre-Europe sudjeluje u Velikoj koaliciji za zapošljavanje u digitalnoj industriji, partnerskoj inicijativi četiri opće uprave Europske komisije (DG Communications Networks, Content and Technology, DG Industry and Entrepreneurship, DG Employment, Social Affairs and Inclusion i DG Education, Culture, Multilingualism and Youth), najvećih kompanija i neprofitnih organizacija iz sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Od 2015. godine, Telecentar je Koordinacijski centar Nacionalne koalicije za zapošljavanje  u digitalnoj industriji pod nazivom Digitalna agenda za kreativnu Hrvatsku. Od 2015. godine na razini Grada Zagreba provodi se i projekt Digitalna agenda za kreativni Zagreb. Telecentar je Koordinacijski centar Nacionalne koalicije za zapošljavanje u digitalnoj industriji pod nazivom Digitalna agenda za kreativnu Hrvatsku.
Telecentar je suosnivač i član europske mreže telecentara Telecentre Europe.
Telecentar je član Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija